Tvarohová bábovka u vás najde využití jako sladká snídaně nebo svačina. A po jednom kousku si nejspíš budete chtít dát další, klidně jen tak. Ozdobená rozpuštěnou čokoládou a čerstvým ovocem vypadá nádherně a chutná ještě líp.
Určitě nezapoměňte předem vyndat tvaroh a vajíčka z lednice. Studené ingredience po smíchání s moukou pokojové teploty způsobí, že bábovka v troubě sice krásně vyběhne, ale ke konci pečení se srazí. Ale když bude mít všechno stejnou teplotu, povede se vám bábovka, na kterou jen tak nezapomenete.
A ještě poslední rada: čím tučnější tvaroh použijete, tím jemnější bábovka bude.
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celou neozdobenou bábovku. Pokud ji rozkrájíte na 12 kusů, v každém bude 149 kcal, 7 g bílkovin, 17g sacharidů a 5 g tuků.
Tvaroh ve vaničce
Vejce
(Kokosový) cukr
Čekankový sirup
Kokosová mouka
Špaldová mouka
Voda
Citronová šťáva
Prášek do pečiva
500 g
4 ks
40 g
100 g
50 g
200 g
50 ml
4 lžíce
Čokoládová poleva
Čerstvé ovoce
Ořechy
Tvaroh a vajíčka vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Formu na bábovku pečlivě vytřete olejem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a dejte ho stranou.
Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak vmíchejte čekankový sirup, tvaroh a citronovou šťávu.
Do mísy k vyšlehané směsi prosejte špaldovou i kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva, přilijte vodu a lehce zamíchejte.
Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh a nalijte ho do vymazané a vysypané formy na pečení.
Bábovku pečte v předehřáté troubě 80 minut. Pak do těsta píchněte špejlí a sledujte, jestli se na ní přichytily kousky vlhkého těsta. Pokud ne, bábovka je hotová. Ještě 10 minut ji nechte ve vypnuté a otevřené troubě. Pak bábovku vyndejte z trouby a počkejte dalších 10 minut. Až potom ji opatrně vyklopte.