Broskvový dort patří k létu, kdy je ovoce prohřáté od sluníčka. Dáváte si v kavárnách rádi veganské krémové dorty s korpusem ze sušeného ovoce a ořechů? Zkuste si doma připravit nepečený broskvový dort a možná příště v kavárně zůstanete jen u kávy. Tenhle dort je totiž tak dobrý a jednoduchý na přípravu, že vaše kavárenské oblíbence strčí do kapsy. Nemusíte zapínat troubu, dort stačí nechat odpočinout v mrazáku a výborné osvěžení je na světě. Vyberte si na něj broskve zralé a šťavnaté, díky nim dort nebude potřebovat žádný přidaný cukr. Kombinace broskvového krému a korpusu ze sezamu je neobvyklá a tak skvělá, že na ni jen tak nezapomenete. Možná i proto několik lidí, kteří ode mě dort ochutnali, prohlásilo, že „tohle je ten NEJLEPŠÍ DORT“. A nejlepší dort byste rozhodně měli ochutnat i vy 🍑
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celý broskvový dort bez zdobení. Pokud ho rozdělíte na 8 kusů, v každém bude 283 kcal, 7 g bílkovin, 24 g sacharidů a 19 g tuků.
Rozinky
Sezamová semínka
Ovesné vločky
200 g
200 g
50 g
4 vypeckované broskve
Kokos
Kokosový olej
Voda
400 g
100 g
2 lžíce
100 ml
Rozinky dejte do misky, zalijte je vařící vodou a nechte 20 minut změknout. Mezi tím rozmixujte sezamová semínka na prášek. Z rozinek vylejte přebytečnou vodu a přidejte je do mixéru k sezamu. Pulzy rozmixujte tak, abyste vytvořili lepivé těsto. Rozinky nemusíte rozmixovat dohladka, ale stačí, když se těsto propojí.
Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií. Sezamové těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Skvěle to půjde namočenýma rukama.
Do mixéru dejte kokos, broskve a přilejte vodu. Rozmixujte na hustý krém. Přidejte kokosový olej a ještě chvíli mixujte, aby se olej pořádně vmíchal do krému. Pokud máte chuť na sladší dort, v tuhle chvíli můžete přidat med nebo čekankový sirup. Jestli ale máte dostatečně zralé broskve, dort bude skvělý i bez doslazení.
Krém nalijte do formy na korpus a uhlaďte stěrkou. Hotový broskvový dort uložte minimálně na 3 hodiny do mrazáku. Pak ho můžete chvíli nechat povolit v pokojové teplotě a servírovat. Nejlepší ale bude, když dort přendáte do lednice a necháte rozležet do druhého dne.